[...] smakowo i odżywczo desery, takie jak lody czy ciasta. Stosując je do pierwszego posiłku dnia, warto rozważyć wymieszanie ich z jogurtem naturalnym lub kefirem oraz odżywką białkową serwatkową, jajeczną lub roślinną, a także z owocami w żelu bez dodatku cukru. Będzie to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych posiłków dnia.
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] do tego kiepsko nadaje. Amanda V. Sardeli i wsp. dokonali analizy badań klinicznych porównujących wpływ restrykcji kalorycznych w warunkach prowadzenia treningu siłowego lub bez takiego rodzaju treningu. Oceniano wpływ na beztłuszczową masę ciała (LBM), masę tłuszczu i całkowitą masę ciała (BM). W sześciu eksperymentach objętych przeglądem [...]
[...] składniki) jest w Polsce nie tylko zwykle nieznana, ale bardzo często krytykowana. Niejeden właściciel lokalu dostał bardzo kiepskie komentarze za sprzedaż znakomitej pizzy bez dodatków. Pewien właściciel wiele miesięcy borykał się z klientami, którzy nie rozumieli, iż nie można dodawać do włoskiej pizzy ketchupu. Klienci próbowali obchodzić [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez małego słodkiego co nieco. Odrobina łakoci do Pysznej Kawusi, słodki deser, czy energetyczne pyszne śniadanie to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić [...]
Czy aplikacja zainstalowana na telefonie może pomóc walczyć z cukrzycą typu 2? Badanie kliniczne przeprowadzone w Singapurze obejmowało 305 osób dorosłych z cukrzycą typu 2 i wskaźnikiem masy ciała (BMI) 23 lub wyższym, którzy znali język angielski i mieli dostęp do smartfona. Uczestnicy zostali zrekrutowani między 3 października 2017 r. a 9 [...]
[...] na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez tłuszczów, dostarczano 180 kcal na kg masy ciała dziennie mniej glukozy, mieszanka dostarczała 126 kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez [...]
[...] Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Owsiane śniadanie? Tak! Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez owsianki lub omleta na bazie płatków czy mąki owsianej. Jest to bardzo wszechstronny produkt, do którego pasują niemal wszystkie dodatki: owoce, inne płatki, orzechy, [...]
[...] czy Ciebie również dotyczy ten problem, wykonaj proste ćwiczenie. Połóż się na plecach z ugiętymi kolanami. Pod pępkiem, w zagłębieniu, umieść dwa palce. Jeśli mieszczą się bez problemu, oznacza to, że cierpisz na rozstęp mięśni brzucha. W Internecie znajdziesz mnóstwo ćwiczeń, które pozwolą Ci pozbyć się tego problemu. Problem drugi: tkanka [...]
[...] napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan potasu. Choć brzmi chemicznie, to warto wiedzieć, że jest to składnik akceptowany i uznany za bezpieczny przez FDA (Agencja ds. Żywności i Leków). Ponadto jest w nim dodatek wapnia i witamin z grupy B. Napój ALPRO SOYA występuje w dwóch wersjach - słodzonej i [...]
[...] Sam makaron jest dość neutralny w smaku, a nadzienie bardziej pomidorowe niż bazyliowe. Ciasto jest cienkie, nadzienia, jak na takie małe pierożki sporo - pod tym względem bez zarzutów. Czegoś mi jednak brakowało w tym daniu, jakiegoś konkretniejszego smaku. Dodanie zielonego pesto (są także wersje wegańskie) było strzałem w dziesiątkę. W [...]
[...] i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów na glikemię jest kluczowy dla diabetyków, gdyż muszą oni skorygować dawkę insuliny względem ilości cukrów. Nie bez znaczenia jest również wpływ na insulinę, nawet dla osób zdrowych, gdyż może mieć to wpływ chociażby na samopoczucie czy na jakość treningu. Mleko a cukrzyca Naukowcy z [...]
[...] dlatego też produkt ten jest nisko energetyczny, w 100 g tego pysznego sosu znajdziemy zaledwie 37 kcal. SALSA MEXICANA idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie potraw mięsnych, wegańskich, jako dodatek do naleśników, tortilli czy też kanapek. Idealnie wzbogaci smak nawet najprostszych potraw i pozwoli cieszyć się dietą bez nudy i monotonii.
[...] jak należy. Do zaburzeń ich pracy dojść może w wielu chorobach zarówno wrodzonych, jak i nabytych, a także na skutek stosowania niektórych leków, alkoholu, antybiotyków bez zabezpieczenia, czy po prostu bardzo złej diety. Osobom zmagającym się z niedoborami aktywności enzymów dedykowane są preparaty zawierające związki o potencjale [...]
[...] czy też kofeinę w kapsułkach, jej dodatek przed wysiłkiem daje nam wiele korzyści. Co warto zapamiętać? Kofeina jest skutecznym i legalnym, dodatkiem, który bezdyskusyjnie podnosi możliwości wysiłkowe organizmu. Wystarczy około 200-400 mg kofeiny na 40-60 minut przed wysiłkiem, aby nasze ciało skuteczniej spalało tłuszcz, z [...]
[...] wodoru (wody utlenionej), dzięki czemu wspomaga walkę z gronkowcem, pałeczkami Gram-ujemnymi czy paciorkowcami. Podsumowanie ALLNUTRITION Nature Honey to naturalne produkty, bez zbędnych dodatków, oparte tylko o najwyższej jakości składniki, które nie tylko wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie, ale sprawią, że Twoje dania nabiorą nowego charakteru. [...]
[...] coraz to wyżej. Z odpowiedzią na katastrofalne dla publicznej służby zdrowia konsekwencje przejadania się tymi produktami przyszli producenci suplementów diety. Słodycze bez cukru i oleju palmowego Wraz z rozpowszechnieniem się otyłości na świecie wzrósł popyt na zdrowsze alternatywy dla najbardziej „rozchwytywanych” słodyczy, w tym ciastek, [...]
[...] kawy a ryzykiem udaru mózgu w ciągu 24 lat obserwacji u kobiet. Przeanalizowali dane z prospektywnej kohorty 83 076 kobiet biorących udział w badaniu Nurses’ Health Study bez wywiadu udaru mózgu, choroby wieńcowej, cukrzycy lub raka na początku badania. Spożycie kawy oceniano najpierw w 1980 r., a następnie powtarzano co 2 do 4 lat, aż do 2004 [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]